dinsdag 17 februari 2015

De Politiek tot nu toe ....... (bericht 2)

Op 8 december is er door de gemeenteraad een bijeenkomst georganiseerd waarvoor een beperkt aantal buurtbewoners werd uitgenodigd.
Tijdens deze informatieve bijeenkomst bleek het aantal vragen dat gesteld kon worden zeer beperkt te zijn met als gevolg dat er meerdere vragen niet gesteld konden worden en de aanwezigen met meer vragen naar huis gingen dan ze kwamen. Na de pauze was verder plenair overleg onmogelijk en werden de aanwezigen opgesplitst in groepen. De verantwoordelijke wethouder J. de Jong vatte de bezwaren wel erg summier samen door alleen in te gaan op de mogelijke verkeersoverlast. Daarnaast was het opvallend dat aangedragen bezwaren werden beantwoord met oplossingen die allen in richting van de locatie Elzenhof als de geschikte locatie bij uitstek wezen. Dit ondanks dat men regelmatig benadrukte dat er nog geen beslissing zou zijn genomen.

Jammer was dat wethouder J. De Jong het kennelijk nodig vond voortijdig de bijeenkomst te verlaten en geen tijd nam om echt naar de omwonenden te luisteren. Het moge duidelijk zijn dat het niet van goede sier getuigd niet de tijd te nemen om de verontruste bewoners van onze wijk te informeren en onrust weg te nemen maar aan te geven dat hij nog een andere belangrijke afspraak had.
Evenmin werd er gezegd dat er 10 dagen later op 18 december een raadsbesluit zou worden genomen waar al de uitgangspunten voor een eventuele plek voor een crematorium besproken zou worden.
De gemeente Harderwijk kon ons niet uitleggen waarom het voorstel van een begrafenisondernemer om zelf een crematorium op industrieterrein Lorentz te ontwikkelen niet de voorkeur heeft gekregen. Saillant detail is dat er momenteel ook ontwikkelingen zijn in Zeewolde voor het realiseren van een crematorium.

De beloofde terugkoppeling van de bijeenkomst van 8 december is slechts in de vorm van publicaties op de site van de gemeente gedaan en een mailtje naar het beperkte aantal mensen die op 8 december uitgenodigd waren en hun mailadres  hadden achtergelaten. Hierin worden opnieuw alleen maar “oplossingen” aangedragen die ons inziens de bouw van een crematorium op de Elzenhof mogelijk moeten maken. 
Inmiddels zijn uit de lokale politiek enkele reacties gekomen. In feite komen deze er allemaal op neer dat de partijen niet tegen een crematorium zijn, mits aan de regelgeving wordt voldaan.
In de raadsvergadering van 18 december is een motie aangenomen dat er gekeken moet worden of er ook andere locaties mogelijk zijn. Dit is voor de partijen kennelijk genoeg. Eén van die alternatieve locaties zou de oude begraafplaats zijn…. Zou het vreemd zijn als de uitkomst wordt dat de Elzenhof toch echt de beste locatie is?
Eén van de argumenten van de gemeente om toch een crematorium in een woonwijk te plaatsen is dat er bijvoorbeeld in Rotterdam óók een crematorium in een woonwijk ligt.
Wij zijn van mening dat als een gemeente een kans heeft om dit te vermijden, ze aan haar eigen burgers verplicht is om dit ook te doen mede in het kader van rentmeesterschap!

De gemeente laat zich informeren door externe adviseurs, waarvan mag worden aangenomen dat hun uurtarieven uw uurloon zullen doen verbleken en die bovendien geen enkele binding met Harderwijk hebben. Zij zullen waarschijnlijk een lijvig onderzoeksrapport presenteren waarin de uitgangspunten van de gemeente onderschreven worden en bevestigd wordt dat dit een kans is die je niet kunt laten lopen. Blijft over het vraagstuk van de effecten van as verstrooien, toename fijnstof, waardevermindering woningen etc. maar het is een kniesoor die daar op let.
Wij hopen dat de gemeenteraad tijdig bij zinnen komt en ook kijkt naar wat de eigen bewoners willen en niet alleen de carrière van de plaatselijke wethouder voorop stelt of de gemeentelijke financiële belangen  de voorkeur geeft.

Wij wonen permanent in de nabijheid van de Elzenhof en zullen dagelijks de gevolgen van toegenomen activiteiten ervaren! 
De gemeente Boxmeer bijvoorbeeld heeft de vestiging van een crematorium zelf tegengehouden, deze gemeente stond pal voor de eigen bewoners, het  is dus maar net wat een gemeente wil.
Zie overige berichten en teken de petitie als u ook tegen een crematorium bent in een woonwijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten