woensdag 4 februari 2015

Wie kan er overlast ervaren? (bericht 5)


Wie kan er onderlast ondervinden van een crematorium in de wijk?

Van het verkeer?
Vooral de mensen op de aanrijroutes naar het crematorium, maar ook de mensen die afhankelijk zijn van deze hoofdroutes om in de eigen straat te komen.
Als het crematorium de regiofunctie gaat vervullen die de gemeente voor ogen heeft dan heeft dit nogal wat consequenties. Vooral als er 4 crematies  (= 8 begrafenisstoeten)) per dag worden gehouden.
Denk aan de volgende hoofdroutes: Deventerweg, Hoofdweg, Enkweg, Newtonweg, Zuiderzeestraatweg, Oranjelaan, Stationslaan, Verkeersweg.
Maar erg druk kan het worden op: de Vondellaan, Walstein, Melis Stokelaan, Pauwenkamp, Parallelweg, Nieuwe grensweg, Grensweg, Elsweg, Overkampsweg, Berkenboomsweg, Kruisweg inclusief de overlast van alle bewoners die deze wegen gebruiken.
Het dagelijks geconfronteerd worden met deze begrafenisstoeten plus het bezoekende verkeer van de Elzenhof die zaken moeten voorbereiden, de bezoekers, de toeleveranciers van de Elzenhof enz.... baart ons grote zorgen!
En wat te denken van de echt directe omgeving van de Elzenhof, een jonge nieuwe wijk waar veel kleine kinderen op straat spelen, de weg overvliegen, achter een bal aanhollen. Dat is nu soms al heel gevaarlijk gezien al het vrachtverkeer en auto's die te hard rijden laat staan als de gemeente besluit om tegen de wil van haar bewoners dit crematorium toch op de elzenhof te plaatsen.

                          Zônes met mogelijke overlast (verkeer. asdeeltjes, fijnstof e.d.).
Van emissie, as, en rook?
Dit is erg afhankelijk van de wind (richting, sterkte e.d.), de afstelling van de ovens, de gebruikte filters, onderhoud van het systeem, of er überhaupt een verbod komt op het uitstrooien van as en hoe vaak er zich calamiteiten voordoen.
Er zijn regelmatig calamiteiten bij crematoria en een echt 100% volledige schone uitstoot bestaat niet!
Er is regelgeving mbt de uitstoot, dit hoeft niet te betekenen dat de uitstoot niet schadelijk is. Hoe dichter je bij het crematorium woont des te meer je binnen kunt krijgen. 

Er is nu al een uitstrooiveldje bij de Elzenhof. Dit kan al schadelijk zijn voor de gezondheid. Mocht er een crematorium komen nabij een woonwijk en als er dan geen totaalverbod komt op de as verstrooien dan kan dit grote gevolgen hebben. De as kan de gehele omgeving doorwaaien bij droog en winderig weer (vergelijkbaar met Saharazand, dat af toe naar beneden komt, alleen is de as nog lichter).
Je moet er toch niet aan denken dat je de toxische as inademt van iemand die de dag daarvoor gecremeerd is?!

Wij zijn tegen een crematorium dicht bij of in een woonwijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten