maandag 2 februari 2015

Emissie en strooiveld (bericht 6)

De crematoria van tegenwoordig moeten allemaal binnen de Nederlandse regelgeving rond de uitstoot van giftige gassen vallen. 
Uit de schoorsteen van een crematorium mag geen zichtbare rook komen én er mag geen waarneembare geur zjn. Beide zijn relatief makkelijk te realiseren en zal ook de emissie binnen de huidige regelgeving vallen. Dit hoeft echter niet te betekenen dat er helemaal geen schadelijke stoffen vrijkomen. Vooral bij een slacht afgestelde oven óf bij calamiteiten zal dit het geval zijn.
In de richtlijn staat ook dat er in de praktijk regelmatig problemen zijn met deze eis. Problemen die het gevolg zijn van het meeverbranden van luchtverontreinigende stoffen (zoals de kist met lak, kleding, prothesen etc..).  Specifiek worden hierin genoemd de kunststoffen met chloorverbindingen (nylon, pvc e.d.) die bij verbranding giftige stoffen opleveren zoals dioxinen en voor verbrandingsoven en het rookkanaal agressieve zoutzuur.
In het lichaam zelf zitten ook schadelijke stoffen die bij de verbranding en/of na de as verstrooien in het milieu (en dus ook in ons) terecht kunnen komen. Deze stoffen hebben zich in de loop van de jaren opgebouwd, in het lichaam (o.a. in de botten, haren en in de vetlagen).

Over welke stoffen gaat het: o.a. Acetaldehyde, Arsenicum, Antimonium, Beryllium, Cadmium, Chroom, Koper, Formaldehyde en Chloorwaterstoffen en daarnaast nog lood, kwik, nikkel, seleen en zink.
Kortom geen stoffen waarvan je wilt dat jezelf of je kinderen binnen krijgen.

Wij zijn van mening dat:
  • De regelgeving op dit vlak aangescherpt moet worden.
  • Er bij een slecht afgestelde oven of bij calamiteiten er zelfs meer emissie zal plaatsvinden dan is toegestaan.
  • Er vaak bezuinigingen worden gedaan op het onderhoud van de ovens en de emissiemetingen waardoor er onnodig veel uitstoot plaats gaat vinden..
  • Er geen rekening gehouden wordt met de uitstoot van fijnstof door al het verkeer door de wijk.
  • Kans op regelmatig rook-overlast in de buurt bij calamiteiten (zie de links onderaan).
  • Er überhaupt geen regelgeving is m.b.t. de schadelijke gevolgen van rondwaaiend as door gebruik te maken van een strooiveld. hetgeen dan ingeademd kan worden.
  • De grond sterk vervuild wordt door middel van het uitstrooien van as.
  • De gemeente na een groot aantal jaren niet kan zeggen mbt de emissie en het strooiveld: "tja als we dat toen hadden geweten dan waren we wel tot een betere oplossing gekomen".
  • en wat te zeggen van de fijnstof emissie van al die auto's extra...

De gemeente heeft aangegeven dat er sowieso al veel giftige stoffen in de lucht zitten en dat deze emissie eigenlijk dus niet veel uitmaakt.
Het is echter wel zo dát we al, het fijnstof van de A28 én de giftige stoffen door industrie binnenkrijgen!
Mogen we ons dan niet druk maken over deze extra toevoeging van fijnstof door het sterk toenemende verkeer door de wijk én de emissie én het rondwaaiende as met alle gevolgen van dien? We maken ons zorgen over onze gezondheid én die van onze kinderen!

We vinden dat als de gemeente perse voor een crematorium wil gaan, deze niet in of nabij een woonwijk gepland moet worden!
Een paar links naar artikelen e.d.:

  •  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten